Misschien heb je de term ‘polyolen’ wel eens zien staan op het etiket van een product. Polyolen staan samen met suikers vermeld onder koolhydraten in de voedingswaardetabel. Maar wat zijn polyolen eigenlijk?
Wat zijn polyolen?
Polyolen is een verzamelnaam voor diverse natuurlijk suikervervangers. Het zijn zoetstoffen die naar suiker smaken en worden daarom ook wel suikeralcoholen genoemd. Echter bevatten polyolen geen alcohol, de naam slaat slechts op een chemische groep. Polyolen komen voor in de natuur, bijvoorbeeld in bessen en citroenvruchten.
Polyolen vervangen suiker, of een deel daarvan, in veel dieet producten. Maar de zoetstof wordt ook gebruikt in bijvoorbeeld frisdranken, sap en yoghurt. Ze zorgen ervoor dar deze producten even zoet smaken als producten met suiker, maar bevatten minder calorieën. Producten met zoetstoffen zijn een goed alternatief voor producten met suiker. Dit is vooral handig als je tijdens je dieet zin hebt in iets zoets.
Opname van polyolen
Polyolen worden slecht opgenomen door de dunne darm. Ze verlaten het lichaam dan ook via de ontlasting. Hierdoor leveren ze veel minder calorieën dan suiker en tel je ze niet mee als netto koolhydraten bij het volgen van een dieet.
Wat zijn netto koolhydraten?
Bij het FormaFast dieet tel je polyolen niet mee als koolhydraten. Alleen de netto koolhydraten tellen mee. Om de juiste hoeveelheid netto koolhydraten te berekenen, kijk je naar de voedingswaardetabel.
In de voedingswaarden zie je bij sommige producten onder de koolhydraten “polyolen” staan. Staan polyolen op het etiket, dan kan je ze aftrekken van het aantal koolhydraten. Zo kom je op de netto hoeveelheid koolhydraten uit. Bevat een product geen polyolen, dan ga je uit van de totale hoeveelheid koolhydraten.
Netto koolhydraten tellen voorbeeld
Netto koolhydraten tellen is heel gemakkelijk. Stel, je neemt de pinda mueslireep deluxe. Deze reep bevat per portie 23 gram koolhydraten, waarvan 4,9 gram polyolen. De reep bevat maar 18,1 gram netto koolhydraten.
Voordelen van polyolen
- Minder calorieën
- Minder koolhydraten
- Geen effect op de bloedsuikerspiegel
- Geschikt voor diabetici
- Beter voor het gebit
Zijn polyolen giftig?
Overmatig gebruik van polyolen kan een laxerend effect hebben. Echter is de consumptie van polyolen veilig beoordeeld door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). In de Europese verordening staat aan welke producten verschillende zoetstoffen mogen worden toegevoegd. Ook wordt er vermeld wat het maximum toegelaten gehalte is. Hierdoor kun je er niet te veel van binnenkrijgen. Volgens het Voedingscentrum zijn producten met polyolen zelfs een goede vervanging voor suikerhoudende producten als je op je calorieën wilt letten.
FormaFast producten
In het kort, polyolen zijn een goed alternatief voor suiker. Veel van onze maaltijdvervangers, zoals de dieet repen, bevatten dan ook polyolen om ze nog lekkerder te maken. Hierdoor krijg je minder netto koolhydraten binnen en dat is handig tijdens je dieet! Mocht je nog vragen hebben over het gebruik van polyolen, neem dan contact op met onze klantenservice of start een chat.